Wetenschap - - - wetenschapsoriëntatie voor 2-vwo

Wetenschap gaat verder dan alleen de lessen binnen het vak wetenschap. Docenten verzorgen in hun reguliere lessen ook vakonderdelen die de wetenschappelijke vaardigheden van de leerlingen vergroten. Daarnaast organiseert het Koning Willem II College al vele jaren de ‘Dijksterhuislezing’. In deze lezing spreken gerenommeerde gastsprekers vanuit hun vakgebied over een bepaald thema. De afgelopen jaren waren bijvoorbeeld historicus Maarten van Rossem, filosoof Bas Haring en natuurkundige Robbert Dijkgraaf te gast. Daarnaast organiseert de school speciaal voor leerlingen uit vwo 1 en vwo 2 de ‘Kleine Dijksterhuislezing’. 

 

Dijksterhuis was de zoon van Berend Dijksterhuis (1861-1921) en Gezina Eerkes (1865-1936), later kreeg hij ook een zoon (Willem Dijksterhuis). Vader Dijksterhuis was docent Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde aan de Rijks-HBS Willem II in Tilburg.

Dijksterhuis als student.
Dijksterhuis promoveerde in 1899 op Bijdragen tot de geschiedenis der heerlijkheid Tilburg en Goirle en werd in datzelfde jaar ook directeur van voornoemde HBS. Eduard-Jan was hier leerling van 1904-1909. Dijksterhuis studeerde van 1911 tot 1918 aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1918 promoveerde op het proefschrift Bijdragen tot de kennis der meetkunde van het platte schroevenvlak.
Dijksterhuis werkte vanaf 1916 tot 1953 als leraar wiskunde, natuurkunde en kosmografie eveneens aan de Rijks-HBS Willem II in Tilburg. In deze functie schreef hij zijn belangrijkste werken. Tijdens de oorlog aanvaardde hij een benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zodat hij na de bevrijding gezuiverd werd. In 1953 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de geschiedenis van de wiskunde en de natuurwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en in 1955 aan de Universiteit Leiden.
In 1952 werd Dijksterhuis benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Afdeling Letteren en in 1952 ontving hij voor zijn werk de P.C. Hooft-prijs.

Veel leerplezier met het vak wetenschap!