Wetenschap - - - wetenschapsoriëntatie voor 2-vwo

Bij het vak wetenschap in 2-vwo leer je een onderzoek uit te voeren volgens de natuurwetenschappelijke onderzoeksmethode. Je leert een daarbij behorende onderzoekstaal en methode voor het ordenen van het eigen denken en voor uitleg aan anderen. Bovendien leer je hoe je een onderzoek gaat doen in teamverband. Daarvoor krijg je te maken met begrippen uit het projectmanagement en de methode SCRUM. 

 

De wetenschappelijke methode is een hulpmiddel dat door zijn opbouw in de vorm van verschillende stappen een onderzoek handiger maakt om uit te voeren. Aan de hand van de vragen die bij elke stap horen wordt je onderzoekende houding steeds beter. Veel dagelijkse gebeurtenissen kunnen aan de hand van de wetenschappelijke methode onderzocht worden, maar ook proefjes op bijvoorbeeld proefjes.nl kunnen zo worden uitgevoerd.

Hetzelfde geldt voor zaken die in de dagelijkse klassepraktijk voorbijkomen, bijvoorbeeld: Wat gaat er gebeuren als je een slinger een grotere uitwijking geef? Wat verwacht je? Wat heb je nodig om via een proefje je antwoord te controleren? Wat zie je dat er gebeurt? Hoe zou dat komen denk je?

 

En wat je dan uitgezocht hebt met die slinger, dat kan je dan wellicht gebruiken om te voorspellen op welke manier je een koekoeksklok sneller kan laten lopen? Dus je onderzoek geeft mogelijkheden om met de opgedane kennis voorspellingen te doen in nieuwe situaties.

 

Wij hebben er zin in en wensen je veel succes!!