Informatica in de bovenbouw van havo & vwo

Informatie- en communicatie technologie (ICT) in vwo-4

De leerstof bij het vak informatica bestaat uit theorie (basis informatica) en vooral uit praktijk.

Bij informatica gaat het niet alleen om het eindproduct maar vooral om de weg daar naar toe. Het is vooral de bedoeling dat je dingen zelf leert uitzoeken. Als je enkel iets moois kunt maken door de docent of je medeleerlingen jouw problemen te laten oplossen schieten we het doel voorbij en heb je eigenlijk niet echt iets geleerd: je leert dan enkel papegaaien. Niet boos worden dus als je docent zegt dat je het zelf moet uitzoeken, dat is namelijk echt de bedoeling. Het is voor de docent een fluitje van een cent om het even voor te doen .... en daarna kun jij het de volgende les weer niet. Je begrijpt dat vast wel... ;-)

 

Het eerste trimester: webdesign

In het eerste trimester is webdesign het centrale thema. Maar daar komt dan wel een en ander bij kijken:

- inzicht in de werking van presentatie programmatuur als PowerPoint en Prezi;

- overweg kunnen met compressieprogrammatuur (7-zip);

- conversie van afbeeldingen, afbeeldingen bewerken (verkleinen, vergroten, roteren, spiegelen, ...), de achtergrond van een afbeelding transparant maken, een animated gif ontleden, een panorama afbeelding maken, een afbeeldingsstrip maken, een animatie maken;

- omgaan met programma's als PowerPoint, Irfan View, 7-Zip, UnFREEz, Notepad++ en diverse webbrowsers;

- html (hypertext markup language - voor de opbouw van een website) en css (cascade style sheets - voor de vormgeving van een website).

Gedurende het gehele trimester werk je aan het vakjargon (vaktermen), zodat je de verschillende begrippen uit de informatica een plaats kunt geven. Begrijp je een bepaald begrip niet dan zoek je dat op via Internet (bijvoorbeeld wikipedia), vaktijdschriften of raadpleeg je klasgenoten of je docent.

Het tweede trimester: gametechnologie

Het derde trimester: toegepaste informatica en innovatie