Informatica in de bovenbouw van havo & vwo

Informatica in havo-4

Bij een modern vak als informatica maken we geen gebruik van een papieren boek, maar is alle leerstof online te vinden. Een boek verouderd razendsnel in de wereld van ICT (Informatie- en Communicatie Technologie) en is dan ook geen geschikt medium voor dit vak.

Voor de verwerking van de speciale opdrachten (korte opdrachten) en praktijkopdrachten maak je gebruik van een schrift of map. We doen dus niet alles digitaal.

Bij dit vak maak je gebruik van de digitale methode Instruct-Online, waarin je leerstof en opdrachten kan vinden. Ook de uitwerkingen van open vragen en meerkeuze vragen plaats je online en worden door de docent beoordeeld. Het resultaat van die uitwerkingen telt mee voor proefwerken en schoolexamens. Van je docent ontvang je een toegangscode voor een abonnement op Informatica van Instruct-Online, dat toegang geeft tot een aantal digitale leermethoden voor informatica en programmeren.

Daarnaast maak je gebruik van deze website Informatica van het Koning Willem II College. Op deze website tref je basis informatica en praktijkopdrachten aan.

De verwerking van al deze opdrachten online en in je map of schrift vormen je dossier informatica. Het dossier informatica wordt betrokken bij het bepalen van de cijfers informatica voor proefwerken en schoolexamens.

De leerstof bij het vak informatica bestaat uit theorie (basis informatica) en praktijk.

Bij informatica gaat het niet alleen om het eindproduct maar vooral om de weg daar naar toe. Het is vooral de bedoeling dat je dingen zelf leert uitzoeken. Als je enkel iets moois kunt maken door de docent of je medeleerlingen jouw problemen te laten oplossen schieten we het doel voorbij en heb je eigenlijk niet echt iets geleerd: je leert dan enkel papegaaien. Niet boos worden dus als je docent zegt dat je het zelf moet uitzoeken, dat is namelijk echt de bedoeling. Het is voor de docent een fluitje van een cent om het even voor te doen .... en daarna kun jij het de volgende keer weer niet zelf. Je begrijpt dat vast wel... ;-)

 

Het eerste trimester:  module 1 en 2, basis informatica, webdesign, robotica

In het eerste trimester worden module-1 en module-2 van Instruct-Online behandeld, basis informatica en een aantal praktijkopdrachten over compressie, beeldbewerking, webdesign en robotica.

In het eerste trimester is webdesign het centrale thema. Maar daar komt dan wel een en ander bij kijken:

- inzicht in de werking van presentatie programmatuur als PowerPoint en Prezi;

- overweg kunnen met compressieprogrammatuur (7-zip);

- conversie van afbeeldingen, afbeeldingen bewerken (verkleinen, vergroten, roteren, spiegelen, ...), de achtergrond van een afbeelding transparant maken, een animated gif ontleden, een panorama afbeelding maken, een afbeeldingsstrip maken, een animatie maken;

- omgaan met programma's als PowerPoint, Irfan View, 7-Zip, UnFREEz, Notepad++ en diverse webbrowsers;

- html (hypertext markup language - voor de opbouw van een website) en css (cascade style sheets - voor de vormgeving van een website);

- programmeren van robots (tijdens de icp-uren).

Gedurende het gehele trimester werk je aan het vakjargon (de vaktermen), zodat je de verschillende begrippen uit de informatica een plaats kunt geven. Begrijp je een bepaald begrip niet dan zoek je dat op via Internet (bijvoorbeeld Wikipedia), vaktijdschriften of raadpleeg je klasgenoten of je docent.