Informatica in de bovenbouw van havo & vwo

Informatica is een vrij te kiezen vak voor alle profielen in de bovenbouw van havo en vwo. Ook kun je het vak kiezen als profielkeuzevak in het profiel natuur & techniek. Na de basismodulen, die voor iedereen gelijk zijn, kun je keuzeonderwerpen kiezen die aansluiten bij je profiel of vervolgopleiding.

Informatica gaat over het verwerken van gegevens met smartphones, tablets en andere computers. Dit wordt ook wel ICT genoemd: Informatie- en Communicatietechnologie.

 

Informatica is een modern dynamisch vak dat steeds verandert. Het vak gaat steeds met de tijd mee. Het legt een basis, die je leert omgaan met moderne technologie. Een basis die ervoor zorgt dat je flexibel met veranderingen en modernisering in studie, beroep en maatschappij kan omgaan. Innovatie, vernieuwing en verbetering van de manier van werken, speelt een belangrijke rol bij het examenvak informatica.

Informatica? Wat heb ik daar nou aan?

Informatica met webdesign, gamedesign, programmeren, apps, databases, beveiliging, ontwerpen, innovatie, ... Wat heb ik daaraan? Daar ga ik later toch niks mee doen!!! Echt niet! Hadden mijn ouders ook niet nodig.... Of ik misschien toch wel?
Verandert de wereld? Wat doen ze met ICT in het buitenland? Heb ik straks nog wel een baan?
Wat is eigenlijk digitale ongeletterdheid?

Informatica en digitale ongeletterdheid

Wat heb je eraan dat je een game kunt maken?
Wat heb je eraan dat je leert/kunt programmeren?
Wat heb je eraan dat je apps kunt maken?
Waarom zou ik zelf ooit een website maken?
Waarom zou ik willen werken met PhotoShop?
Daar huur ik later wel personeel voor in, toch?
Ik heb niks met computers (en smartphones en tablets).
Ik ga later echt geen robots programmeren.
Wat heb je in de gezondheidszorg nou aan robots?
Ik ga geen informatica- of ICT-opleiding doen, dus ben blij dit vak af te sluiten, toch?
Ik vind dat ik in de onderbouw of middenbouw van de havo of het vwo een heleboel geleerd heb bij informatica. Daar kan de rest van mijn leven wel mee vooruit, toch?

Krijg je later nog te maken met informatica & ICT? En wat is digitale ongeletterdheid?

Informatica? Dat ga ik later toch nooit doen is een veel gehoorde misvatting bij leerlingen op havo en vwo.

En ineens is het zover, je bent student op een hogeschool (hbo) of universiteit. Je krijgt te maken met toepassingen en praktijkopdrachten informatica & ICT, waarvan je nooit verwacht had dat het te maken had met de door jou gekozen opleiding of beroep. Wie had dat gedacht? Plotsklaps ervaar je dat je minder weet en vooral kan met informatica dan je altijd gedacht had. Van sommige mogelijkheden bleek je nog nooit gehoord te hebben. En dat wordt nu ineens wel van je gevraagd, of je dat zelf maar even bij wilt spijkeren. Oeps, blijk je toch meer digitaal ongeletterd te zijn dan je dacht.

Gametechnologie, programmeren, innovatie, modellen maken, simulaties met de computer, webdesign en databasetechnologie blijken een heel grote rol te spelen in de zich ontwikkelende maatschappij. Daarbij rekening houdend met beveiliging & privacy, autorisatie (wie mag wat?) en authenticatie (hoe controleer je dat?).

In elke moderne opleiding krijg je ermee te maken. Wat vroeger niet was... blijkt nu heel gewoon. Zonder voldoende kennis van informatica en ICT blijk je erg veel last te hebben van de digitale ongeletterdheid!

Een goed N-profiel zonder informatica is ondenkbaar en met een M-profiel zonder informatica loop je al snel hopeloos achter.

In de onderbouw/middenbouw heb je met slechts één lesuur per week kunnen proeven aan de wereld van de informatica, maar beschouw het slechts als een klein aperitiefje, want pas in 4- & 5-havo of 5- & 6-vwo wordt bij het examenvak informatica het gehele diner opgediend.

Pas dan verwerf je voldoende kennis, inzicht en praktische vaardigheden om goed met de toepassingen van informatica en ICT om te kunnen gaan.

In 4-havo & 5-havo of 5-vwo & 6-vwo krijg je 3 lesuren per week informatica, waarbij je met alle facetten van dit modern vakgebied te maken krijgt. Geen boek, dat veroudert te snel, alle leerstof wordt online aangeboden.

Smakelijk eten .... ;-)