ICT & Mediadesign in de onderbouw

Informatica als examenvak op de havo

 

Informatica (ICT) is een keuze examenvak in elk profiel. Daarnaast is informatica een profielkeuzevak in het profiel Natuur & Techniek.

Voor informatica is geen speciale voorkennis nodig. Het vak begint in 4-havo helemaal bij het begin. Het is een heel ander vak dan informatiekunde in de onderbouw. Het is een modern examenvak dat een rol speelt in bijna elke vervolgopleiding. Niet verplicht maar wel sterk aanbevolen om van je vervolgopleiding een succes te maken, een aanrader! Eigenlijk kan je niet zonder informatica (ICT) in je profiel.

 

ICT wordt toegepast in elke vervolgopleiding op het hbo

En ineens is het zover, je bent student op een hogeschool (hbo). Je krijgt te maken met toepassingen en praktijkopdrachten informatica (ICT) waarvan je nooit verwacht had dat het te maken had met de door jouw gekozen opleiding of beroep. Wie had dat gedacht? Plotsklaps ervaar je dat je minder weet en vooral kan met informatica dan je altijd gedacht had. Van sommige mogelijkheden bleek je nog nooit gehoord te hebben. En dat wordt nu ineens wel van je gevraagd, of je dat zelf maar even bij wilt spijkeren. Oeps, blijk je toch meer digitaal ongeletterd te zijn dan je dacht. 'Nooit gedacht dat kennis van gametechnologie bij bio-informatica een rol zou kunnen spelen?' om maar een voorbeeld te noemen.

Ontwerpen, beeldbewerking (photoshop), vormgeving, webdesign, gametechnologie, robotica, programmeren (apps maken), computercriminaliteit,  .... informatica kent veel toepassingen.

 

Innovatie en nieuwe ontwikkelingen

Bij informatica besteden we veel tijd aan (nieuwe) ontwikkelingen (innovatie) die in de (digitale) samenleving plaatsvinden. We vinden het belangrijk de leerlingen goed voor te bereiden op een moderne maatschappij, waarin steeds meer zaken digitaal verlopen. We volgen het het nieuws (journaal, krant) en houden in de gaten welke ontwikkelingen er plaats vinden op het gebied van informatie- en communicatie technologie (informatica).

Denk bijvoorbeeld aan de 3D-printer, mogelijkheden van computers, tablets en smartphones, computercriminaliteit, apps maken, webdesign, vormgeving met Photoshop en nog veel meer...

Computerbladen of handige websites op het gebied van ICT zijn ook vaak een belangrijke bron van informatie.

 

De wereld van morgen

Realiseer jij je eigenlijk wel dat je nu in het onderwijs opgeleid wordt voor beroepen die nu nog niet eens bestaan of die er in de toekomst heel anders uitzien dan nu? Informatica (ICT) is het vak bij uitstek dat je probeert voor te bereiden op de toekomstige moderne maatschappij, waarin heel veel staat te gebeuren met ICT, robots, nanotechnologie, ontwerpen, bio-informatica, onderwijs en noem maar op. Informatica bereidt je voor op de wereld van morgen: digitale geletterdheid!

 

Het maken van een app begint zonder computer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke ontwikkelingen kunnen de wereld verbeteren, maar ook ... met welke apps of aanvullende hardware kan jij je smartphone of laptop beter gebruiken? Welke apps zou je zelf nog eens kunnen maken? Waarom is open source software bij uitstek geschikt als aanvulling voor je tablet, smartphone, laptop of pc?

 

Onderwerpen informatica

Ontwerpen & Design (mens & machine interactie)

Beeldbewerking (photoshop) & Vormgeving

Webtechnologie & Webdesign (html, css, javascript, php)

Gametechnologie (games, simulaties, modellen)

Robotica (programmeren, NXT, Arduino, RaspBerry PI)

Programmeren (apps maken voor pc, tablet, smartphone)

Computercriminaliteit & Security (privacy, virus, hacken)

Databasetechnologie (databases, sql, ms access, mysql)

Projectmanagement (pdca-cirkel, watervalmodel, SCRUM, Prince-2)


Informatica: een modern vak dat je voorbereidt op een toekomst waarin voor ICT een sleutelrol is weggelegd. Bij elke moderne opleiding, nu en in de toekomst, spelen de onderwerpen uit de informatica een belangrijke rol. Voor elk profiel!

 

 Wat gaan virtual glasses  (augmented reality) in de toekomst brengen?

 

Bij informatica leer je omgaan met moderne informatiesystemen. Je krijgt inzicht hoe deze systemen werken en gebruikt worden, je leert logisch denken (logica), analyseren, ontwerpen en programmeren. Je leert een manier om nieuwe dingen aan te pakken (innovatie) en je wordt voorbereid op bestaande en nog niet bestaande beroepen. Een dynamisch vak dat je voorbereid op de toekomst.

 

Ontwerpen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaand zie je de profielopbouw op de havo:

 

 

presentatie vakvoorlichting informatica voor de havo