ICT & Mediadesign in de onderbouw

Informatie- en communicatie technologie (ICT)

De leerstof bij het vak ICT bestaat uit theorie en vooral heel veel praktijk. Bij dit vak gebruik je een schrift om de verschillende vragen in uit te werken. Je maakt daar een keurig en overzichtelijk geheel van. Dus bij elk hoofdstuk noteer je keurig de hoofdstuktitel en daaronder overzichtelijk de uitwerkingen van de verschillende vragen. Het vak ICT noemen ze soms ook wel informatiekunde. Dat betekent dus dat je kundig met informatie overweg moet kunnen. Dat begint met alle informatie netjes te verwerken in je schrift. De verwerking van de opdrachten in het schrift telt mee voor je cijfer ICT.

Hardware & Software

Bij ICT leer je vanalles over hardware (de apparatuur) en software (apps, programma's). Je leert gebruikmaken van het educatief netwerk op school. Je leert een en ander over de werking van verschillende apparaten, zoals computers, tablets en smartphones. Maar we kijken ook naar robots, een 3D-printer en het Internet of Things (IoT).

Apps

Ook leer je op een handige manier gebruik te maken van verschillende applicaties, kortweg apps. Dat zijn toepassingen, waarbij je de computer handig kan gebruiken bij je werk. Hoe kan je handig zoeken op Internet met bijvoorbeeld een zoekmachine als Google, hoe maak je verstandig gebruik van Wikipedia en nog veel meer.

Je leert goed gebruik te maken van het Officepakket: Tekstverwerking met WORD, werken met tabellen en grafieken met EXCEL en presenteren met bijvoorbeeld POWERPOINT en PREZI.

Niet alles is wat het lijkt

En natuurlijk is het belangrijk heel verstandig met al deze digitale media om te gaan. Want niet alles op Internet is wat het lijkt. Ga verstandig om met social media, zoals Facebook, Twitter en Whatsapp. En ben je ervan bewust dat de persoon aan de andere kant niet altijd hoeft te zijn wie hij of zij 'zegt' dat hij/zij is. Ben dus heel voorzichtig met je persoonlijke gegevens en let goed op je privacy.

Ideeën

Bij ICT gaat het niet alleen om het eindresultaat maar vooral om de weg daar naar toe. Het is vooral de bedoeling dat je dingen zelf leert uitzoeken. Als je enkel iets moois kunt maken door de docent of je medeleerlingen jouw problemen te laten oplossen schieten we het doel voorbij en heb je eigenlijk niet echt iets geleerd: je leert dan enkel 'papegaaien'. Niet boos worden dus als je docent zegt dat je het zelf moet uitzoeken, dat is namelijk echt de bedoeling. Het is voor de docent een fluitje van een cent om het even voor te doen .... en daarna kun jij het de volgende les weer niet. Je begrijpt dat vast wel... ;-)